Actualiteit
Sint-Jan Berchmanscollege - Collegelaan 1 - 3600 Genk - tel 089 57 40 00 - info@sjbgenk.be

Excursie Keulen 4 mei

Köln

Vrijdag 4 mei hadden de zesdejaars (talen) en de derdejaars (Latijn) afspraak in Keulen. Om kwart over 8 werd iedereen aan de kerk van de Bret verwacht om vervolgens om half 9 te vertrekken. Gelukkig was iedereen op tijd en we vertrokken dus volgens schema.

Na een rustige busreis, de meerderheid lag namelijk in de ochtendzon in te dommelen, werden we afgezet bij de place to be: der Kölner Dom. De enorme omtrek van de Dom is er eentje waar je moeilijk naast kan kijken. Al snel werden de smartphones massaal bovengehaald om wat kiekjes te nemen – alsof de Dom er binnen een paar uur niet meer zou staan. Toen iedereen zijn begeleidende leerkracht gevonden had, ging elke klas zijn eigen weg. 6LMT, 6MTWE en 6EMTA/B stonden onder begeleiding van de enige echte Zorba, ook wel bekend als meneer Kalfas.

We werden in groepjes van twee of drie verdeeld en kregen een vragenlijst die beantwoord moest worden. Aan de hand van deze vragen werden we op een heuse queeste gestuurd die ons van het ene Keulense plein naar het andere leidde.

We bezochten onder andere het Wallraf-plein, verwijzend naar een bekende Duitse schrijver Günther Wallraf, die we tijdens de lessen Nederlands en Duits uitvoerig behandeld hebben. We kwamen ook terecht bij de Hohenzollernbrücke,hetgeen mij –op de Dom na- het meest bijbleef. Aan deze brug, die dient als oversteek voor de Rijn, hangen duizenden slotjes. Het is een bekende plek waar koppeltjes hun liefde vereeuwigen door een slotje met hun initialen op te hangen.

Toen deze opdracht voltooid was, kregen we de mogelijkheid om de stad vrij te bezichtigen en een eetgelegenheid te zoeken zodat we met een volle maag het vervolg van de uitstap konden aanvangen.

Daarna was meneer Van de Sijpe onze steun en toeverlaat. Hij begeleidde 6MT doorheen de Dom en probeerde ons op een discrete manier te gidsen. Het is namelijk niet toegelaten om gegidst te worden in de Dom, tenzij door een geverifieerde gids van de stad zelf. In de kathedraal lopen de zogenaamde Domschweizer in een lang, rood gewaad rond die de rust bewaren en toezien of er geen uitleg wordt gegeven door niet-gidsen. Helaas kreeg zo een meneer onze groep in het oog. Meneer Van de Sijpe heeft subtiel geprobeerd om verder te doen maar uiteindelijk zat de man ons toch op de hielen en daarom zijn we maar naar buiten gegaan.

Na deze bijzondere ervaring met de Domwachter kregen we een nieuw werkblad van meneer Kalfas. Nu was het de bedoeling om inwoners van Keulen vragen te stellen over de typische gebruiken van de stad. Bijvoorbeeld welk bier er wordt gedronken, wat een typisch streekgerecht is,….. Deze gesprekken moesten we met onze gsm opnemen zodat we ze later in de klas konden laten horen. Zo werd de uitstap erg interactief en was het noodzakelijk om onze Duitse kennis in de praktijk te oefenen.

Uiteindelijk kregen we het laatste deel van de dag nog vrij. Enkele leerlingen besloten de Hohe Straße te bezoeken, een ellenlange winkelstraat die de droom is van elke shopfanaat. Een ander deel verkoos een gezellig terrasje in de gloeiende zon die zorgde voor 27°C.

Nadat iedereen (een deel met winkelzakken) moe maar voldaan terug voor de Dom verscheen, ving het gezelschap de terugweg aan, gelukkig zonder al te veel file. We hebben een dag vol zon, wandelingen, cultuur en Duits gehad in deze toch wel bezienswaardige stad. Es war der Mühe wert!

Valerie L.6LMT

Op vrijdag 4 mei zijn wij (3L/3GL) op excursie gegaan naar Keulen. We zaten anderhalf uur in de bus. Toen we aankwamen hebben we een paar foto\'s van de Dom getrokken. De klas werd in 2 groepen verdeeld. We werden rondgeleid in de Dom door mevrouw Peters en meneer Van de Sijpe. Tijdens die rondleiding zijn we meer te weten gekomen over de Dom zelf en hoe die gebouwd werd. Zowel binnen als buiten zag de Dom er prachtig uit! Ook hebben we één van de torens beklommen. Na héél veel trappen waren we eindelijk boven en konden we genieten van het uitzicht. Rond 12.30 kregen we een pauze en mochten we in de stad rondwandelen en ergens iets gaan eten. Om 13.45 verzamelden we terug aan de Dom en begonnen we aan de rondleiding in het museum. Ook daar hebben we veel geleerd over de Romeinse tijd. Om 15.45 vertrokken we terug met de bus naar huis. Rond 18.00 kwamen we aan bij de kerk van de Bret.

Recente artikels

Over Sint-Jan Berchmanscollege Genk

Het Sint-Jan Berchmanscollege staat synoniem voor kwaliteitsvol onderwijs en biedt een goed onderbouwde studiebegeleiding voor iedereen en studiebegeleiding op maat voor hoogbegaafde leerlingen en leerlingen met studieproblemen of leerstoornissen.

De uitstekende slaagcijfers van onze oud-leerlingen in het hoger onderwijs en het feit dat velen van hen een verantwoordelijke functie opnemen in onze maatschappij zijn het beste bewijs dat het pedagogisch project dat we op onze school trachten te realiseren zijn vruchten afwerpt.

Contact

Sint-Jan Berchmanscollege
Collegelaan 1
3600 Genk
tel 089 57 40 00
fax 089 57 40 01
info@sjbgenk.be

Website by Brainlane