Actualiteit
Sint-Jan Berchmanscollege - Collegelaan 1 - 3600 Genk - tel 089 57 40 00 - info@sjbgenk.be

Lezing medialogica door oud-leerling Michiel Malchair

Op maandag 15 januari bracht oud-leerling Michiel Malchair een bezoek aan onze school voor een lezing over medialogica. De laatste jaren is media een populair onderwerp om over te praten omdat het eigenlijk wel een deel is van onze leefwereld. Daarom is het goed dat wij hierover geïnformeerd werden door deze jonge journalist.

Hij legde dit uit met behulp van een PowerPoint waarmee hij ons met afbeeldingen de belangrijkste aspecten van de media liet zien. Hij legde ons bijvoorbeeld uit wat nieuws precies was en hoe ze op de nieuwszenders hun selecties maken van wat ze gaan uitzenden. Hij leerde ons ook wat een clickbait, een filterbubbel en de komkommertijd was. Een clickbait is wanneer iemand een aantrekkelijke foto of titel bij zijn artikel plaatst zodat men er sneller op gaat klikken omdat ze nieuwsgierig zijn. Dat vind ik een slimme manier om meer lezers te krijgen. Een filterbubbel is wanneer een website bijvoorbeeld Facebook of Instagram algoritme selectief probeert te bepalen welke dingen jij wilt zien in je feed. Ook van de komkommertijd had ik nog nooit gehoord, dat is blijkbaar een periode waarin er niet veel nuttig nieuws is.

Wat me zeker bijbleef van deze lezing is dat door de media er veel meer jobs zijn dan vroeger en ook dat het soms bedrieglijk en commercieel kan zijn. Ook hoe één bericht een heel grote impact kan hebben op andere mensen. Bijvoorbeeld de tweets van president Trump waardoor er altijd heisa is en ten slotte dat iedereen altijd kritisch moet nadenken over nieuws dat we op social media lezen.

Ik vond de lezing heel leuk en interessant omdat Michiel Malchair heel wat voorbeelden gaf waardoor het makkelijker was om het te begrijpen. Ook vertelde hij dingen die we zeker niet wisten en gaf hij ons eigenlijk een blikje achter de schermen van de nieuwszenders. Ik was verrast dat er zoveel nodig is voordat ze iets uitzenden op het nieuws. Hij gaf ons ook leuke weetjes bv. dat er wel zo’n 2000 mensen werken op de VRT en dat er maar één tolk was die Arabisch kan. Ik vond dat de lezing goed in elkaar zat waardoor ik oplette van het begin tot het einde.

Naomi Hoogsteyns 5MTWE

Recente artikels

Over Sint-Jan Berchmanscollege Genk

Het Sint-Jan Berchmanscollege staat synoniem voor kwaliteitsvol onderwijs en biedt een goed onderbouwde studiebegeleiding voor iedereen en studiebegeleiding op maat voor hoogbegaafde leerlingen en leerlingen met studieproblemen of leerstoornissen.

De uitstekende slaagcijfers van onze oud-leerlingen in het hoger onderwijs en het feit dat velen van hen een verantwoordelijke functie opnemen in onze maatschappij zijn het beste bewijs dat het pedagogisch project dat we op onze school trachten te realiseren zijn vruchten afwerpt.

Contact

Sint-Jan Berchmanscollege
Collegelaan 1
3600 Genk
tel 089 57 40 00
fax 089 57 40 01
info@sjbgenk.be

Website by Brainlane