Actualiteit
Sint-Jan Berchmanscollege - Collegelaan 1 - 3600 Genk - tel 089 57 40 00 - info@sjbgenk.be

Motiveer je kind bij examens

Hoewel de examenperiode voor veel leerlingen een stressvolle periode is, hoeft dit niet altijd zo te zijn. Een goede voorbereiding en een goede studiehouding zorgen voor meer rust en minder spanning.

Graag geven we enkele tips voor ouders mee voor een goede examensfeer in huis

Breng rust: Je kind kan zich beter voorbereiden als er een ontspannen sfeer is in huis. Concentreren lukt beter zonder afleiders: hou gsm, laptop, tv … uit de buurt tijdens het studeren.

Gezond eten: Haal gezonde voeding in huis.  Kies als tussendoortje voor vers fruit (vitaminen) of noten (omega 3) in plaats van een suikerrijke snack. Zet eens vis op het menu. Hierin zit vitamine B12 dat goed is voor het geheugen. Zorg ervoor dat je kind veel water drinkt. Dit bevordert de concentratie en is veel gezonder dan suikerrijke frisdranken of (erger nog) energiedranken.

Praat ook eens over iets anders. Tijdens de volgende weken lijken 'examens' wel het onderwerp van de dag. Het lucht op om ook eens over iets anders te praten. Zo kan je kind zijn gedachten verzetten om daarna met een fris hoofd achter de boeken te kruipen.

Relativeer: Examenresultaten bepalen niet wie je kind is, ze zijn maar een ‘deur’ naar een volgende fase. Vertel je kind dat je het niet zo erg vindt als het resultaat wat minder is, als het zijn best maar heeft gedaan. Ook uit een slecht examen leert je kind.

Moedig je kind aan om in zichzelf te geloven. Blijf het steunen, ook al vallen zijn prestaties tegen. Toch mag je ook streng zijn wanneer je kind zich onvoldoende voorbereidt. Maar leg niet te veel druk. Zoek naar de oorzaken van de lage motivatie en stel samen haalbare doelen.

Blijf zelf kalm: Meeleven mag, maar breng je zenuwen niet over op je kind. Aan een panikerende ouder heeft het niets. Je kind wordt er zelf onzeker van. Vertel niet over je eigen negatieve examenervaringen. En weet dat de prestaties van je kind niets vertellen over jou als ouder.

Controleer niet te veel: Check niet de hele tijd of je kind aan het studeren is en vraag niet constant hoe het gaat. Opvragen kan, maar alleen als je kind ernaar vraagt. ‘Er zijn voor je kind’ betekent niet dat je ook de hele dag aanwezig moet zijn.  Wees geen controlefreak.

Wij wensen onze leerlingen (en hun ouders) alvast veel succes!

Recente artikels

Over Sint-Jan Berchmanscollege Genk

Het Sint-Jan Berchmanscollege staat synoniem voor kwaliteitsvol onderwijs en biedt een goed onderbouwde studiebegeleiding voor iedereen en studiebegeleiding op maat voor hoogbegaafde leerlingen en leerlingen met studieproblemen of leerstoornissen.

De uitstekende slaagcijfers van onze oud-leerlingen in het hoger onderwijs en het feit dat velen van hen een verantwoordelijke functie opnemen in onze maatschappij zijn het beste bewijs dat het pedagogisch project dat we op onze school trachten te realiseren zijn vruchten afwerpt.

Contact

Sint-Jan Berchmanscollege
Collegelaan 1
3600 Genk
tel 089 57 40 00
fax 089 57 40 01
info@sjbgenk.be

Website by Brainlane