Actualiteit
Sint-Jan Berchmanscollege - Collegelaan 1 - 3600 Genk - tel 089 57 40 00 - info@sjbgenk.be

Verkeersweek op SJB

Afgelopen week stond volledig in teken van verkeer. Voor de 3e en 6e jaars betekende dit onder andere het deelnemen aan drie workshops. Op voorhand wisten we totaal niet wat te verwachten, maar gelukkig bleken onze zorgen voor een saaie namiddag totaal ongegrond.

assets/uploads/afbeelding-12.pngTijdens de eerste workshop voor de zesdejaars kregen we van onze begeleider een hele resem aan vragen. Als die vragen van toepassing waren, moesten we een stap naar voor zetten. Op deze manier werden we met onze neus op de feiten gedrukt en leerden we niet alleen onszelf, maar ook ons gedrag in het verkeer beter kennen. Bij bepaalde vragen kwam het besef dat we misschien toch niet altijd zo verantwoordelijk handelen als we voordien dachten. Na de vragenreeks beluisterden we een aantal aangrijpende en waargebeurde verhalen over verkeersslachtoffers. Het type verhalen dat de haren op je nek rechtop laten staan. Een ‘eye-opener’.

De eerste workshop voor de derdejaars zag er iets anders uit. Deze workshop ging over afleiding op de weg. We moesten allemaal verschillende dingen in de gaten houden terwijl we iets moesten tekenen wat de leerkracht zei. Uit deze workshop hebben we geleerd dat je op het verkeer moet letten en je niet laten afleiden door andere zaken bv: muziek of gsm.

De volgende workshop voor onze derdejaars ging over de regels van het verkeer op de weg. We deden een quiz waarbij we afbeeldingen met 4 mogelijk juiste antwoorden te zien kregen. op het laatste kregen we te zien wie de meeste antwoorden juist had.

Ook voor de zesdejaars bestond de tweede workshop uit een geprojecteerde quiz over verkeersregels. Ieder team kreeg een kastje waarmee we op het juiste antwoord konden stemmen. Na elke ronde was de tussenstand te zien en zag je welk groepje de regels het best kende.

De derde en meest interessante workshop voor de oudste leerlingen ging over de combinatie rijden-alcohol. Een uiterst belangrijk topic, zeker aangezien men op deze leeftijd nogal eens graag een pintje drinkt. Onze begeleider legde ons uit dat er geen trucjes bestaan om te ‘ontnuchteren’. Tussen de alcohol door wat frisdrank drinken, gaat niet helpen. Daarbij leerden we hoeveel promille alcohol je in je bloed mag hebben. Vervolgens kregen we simulatiebrillen. Elke bril stond symbool voor een bepaalde hoeveelheid promille alcohol. Door alcohol wandel je niet meer recht, vermindert je dieptezicht en ziet alles er een beetje anders uit. In groep moest ieder zo een bril opzetten, hierna moesten we een ‘parcours’ afleggen door de klas. Wat bleek? Dit was behoorlijk moeilijk. Opnieuw een ‘eye-opener’, want we beseften maar al te goed dat als wandelen al moeilijk wordt, rijden al hélemaal uit den boze is.

assets/uploads/img-20180219-114645028.jpgDe derdejaars kregen filmpjes te zien over de dode hoek bij vrachtwagens. We kregen vragen over de filmpjes en moesten deze juist proberen te antwoorden in groep. Iemand mocht in de vrachtwagen gaan zitten en de rest moest zich verstoppen rond de vrachtwagen. Op die manier hebben we geleerd waar vrachtwagenchauffeurs ons niet kunnen zien en wij dus nooit mogen gaan staan in het verkeer.

assets/uploads/afbeelding-4.png

Bij de laatste workshop kregen de derdejaars een speciale bril op waarbij we te zien kregen dat we in een vrachtwagen zaten en moesten rondrijden. Zo kregen wij te zien hoe veel deze chauffeurs allemaal tegelijk in de gaten moesten houden. Bij deze workshop mochten we ook in een echte auto gaan zitten die langs alle kanten ronddraait (de tuimelwagen). In deze auto zitten zachte voorwerpen waarbij we eens door kregen hoe hard dat dingen die in je auto liggen tegen je kunnen komen en hoe gevaarlijk het is als je botst zonder gordel aan in de auto.

Graag willen we alle vrijwilligers van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde oprecht bedanken. De inzet en de passie die zij telkens weer tonen, zorgen ervoor dat hun werk écht verschil maakt en dat wij op een leuke manier meer inzicht krijgen in het verkeer.

Valérie Leekens (6LMT) en Jobbe Dirkx (3SWB)

Recente artikels

Over Sint-Jan Berchmanscollege Genk

Het Sint-Jan Berchmanscollege staat synoniem voor kwaliteitsvol onderwijs en biedt een goed onderbouwde studiebegeleiding voor iedereen en studiebegeleiding op maat voor hoogbegaafde leerlingen en leerlingen met studieproblemen of leerstoornissen.

De uitstekende slaagcijfers van onze oud-leerlingen in het hoger onderwijs en het feit dat velen van hen een verantwoordelijke functie opnemen in onze maatschappij zijn het beste bewijs dat het pedagogisch project dat we op onze school trachten te realiseren zijn vruchten afwerpt.

Contact

Sint-Jan Berchmanscollege
Collegelaan 1
3600 Genk
tel 089 57 40 00
fax 089 57 40 01
info@sjbgenk.be

Website by Brainlane