Actualiteit
Sint-Jan Berchmanscollege - Collegelaan 1 - 3600 Genk - tel 089 57 40 00 - info@sjbgenk.be

Vierde plaats en Inspiratieprijs voor First Lego League

Wat moeten wij ons voorstellen bij de First Lego League ?

Dit is een wedstrijd tussen verschillende scholen waarin we beoordeeld worden op 3 vlakken: een roboticagedeelte, een wetenschappelijk onderzoek en Core Values.

Voor het roboticagedeelte kregen we de opdracht om in twee minuten en dertig seconden zo veel mogelijke opdrachten uit te voeren. Voor het wetenschappelijk onderzoek moesten we binnen het thema hydrodynamics iets uitwerken rond water. Tot slot was er de Core Values waar er gekeken werd hoe wij als team functioneerden.

Hoe verliepen de voorbereidingen?

Voor het wetenschappelijk onderzoek hadden we beslist om iets rond waterzuivering uit te werken. Voor ons project bekeken we enkele filmpjes en zochten we enkele bronnen om informatie op te zoeken. We werkten samen en verdeelden de taken om de verschillende onderzoeksopdrachten uit te voeren. Zo onderzochten we o.a. hoe je vuil water met inkt kunt filteren tot zuiver water. We hadden ook het plan om eens een kijkje te gaan nemen bij een professioneel waterzuiveringsstation. Hier konden we naartoe gaan, maar niet voor de wedstrijd. Daarom zochten we contact met Jef Jansen, hij heeft een natuurvriendelijke biologische waterzuiveringsinstallatie. Na een korte bevraging in zijn prachtig huis liet hij ons zijn installatie zien waar hij heel enthousiast antwoordde op al onze vragen.Voor het roboticagedeelte leerden we nog beter de sensoren kennen en gebruiken. Toen iedereen dat goed onder de knie had konden we beginnen aan de opbouw van de wedstrijdmat waar we allerhande missieconstructies moesten opbouwen met lego. We verdeelden de missies onder enkele personen die een zo goed mogelijke mechanische robotconstructie en programma moesten ontwerpen.

Anderen werkten aan de petten, de inkleding van onze pitarea en de voorstelling van ons team. We gaven elkaar ook tips bij de voorstelling van elkaars werk.

Deden jullie dit allemaal tijdens de STEM-lessen?

We werkten er volop aan tijdens de stemlessen maar kwamen daar zeker niet mee toe. We hebben zeer veel woensdagnamiddagen en middagspeeltijden met elkaar doorgebracht om al onze opdrachten zo goed als mogelijk uit te voeren. Het gekke van al was dat we hier ook geen probleem van maakten. In tegendeel, we vonden dit zelfs fijn.

De sfeer in jullie team zat dus goed ?

In het begin liep alles goed totdat we één week voor de wedstrijd merkten dat niets nog goed liep. Door de tijdsdruk kregen we wat last van stress en heel wat onderlinge frustraties. Dit leidde tot een pittige ruzie.

Achteraf gezien heeft die ruzie ons goed gedaan want na een klasgesprek begonnen we elkaars werk nog beter te respecteren. We luisterden ook beter naar elkaar waardoor de opdrachten steeds beter begonnen te lukken.

Hoe verliep de wedstrijd zelf ?

assets/uploads/20171124-111618.jpg

We vertrokken zeer vroeg in de ochtend naar de PXL van Hasselt waar wij als eerste team ons konden aanmelden. Hier kregen wij een plaatsje toegewezen in de pitarea waar we onze stand konden opbouwen. Na een wervelende openingsshow met maar liefst 1000 deelnemers kon de wedstrijd beginnen. We verschenen eerst voor de presentatiejury die ons wetenschappelijk project ging beoordelen. Hierna maakten we kennis met robot Zora en namen we deel aan de robotrace. Na dit stukje ontspanning konden we voor de teamcorejury verschijnen die ons d.m.v. enkele teambuildingsopdrachten en vragen beoordeelde hoe wij als team functioneerden. Rond de middag mochten we dan voor de eerste keer deelnemen aan de officiële robot challenge. Hier lukte de ene opdracht na de andere en haalden we zelfs een voorlopige eerste plaats.

We waren zo blij en een beetje in shock omdat we het totaal niet verwacht hadden, er vielen zelfs enkele traantjes van geluk. In de namiddag mochten we nog 3 keer aan een wedstrijd deelnemen en moesten we ons verdedigen bij de robotjury. Zij keken vooral naar ons robotontwerp en programma wat we geschreven hadden om alle opdrachten zo goed als mogelijk te laten slagen.

De groepssfeer op deze dag was zeer sterk, we vertrouwden elkaar en lieten elkaar bij alle opdrachten (Core Values, robotjury en presentatie) uitspreken. Dat vond iedereen in de groep zeer fijn en aangenaam. We straalden ook echt iets uit met onze groep waarvoor we ook beloond werden door de verschillende jury's. We kregen de beker toegewezen voor het team waar alle juryleden het meest over verbaasd waren. In de algemene ranking haalde we de 4de plaats. Ondanks dit onverwachte goede resultaat waren we op het moment zelf toch wel ontgoocheld. Nipt 4de en net geen top 3 en ticket voor de BeNeLuxfinale in Friesland.

Als afsluiter gingen we nog samen met de groep en onze teamcoaches een frietje eten, dat was de perfecte afsluiter van een zeer geslaagde dag.

Hoe kijk je nu terug op deze 'First Lego League' -ervaring ?

Als we er nu op terugkijken, vinden we het een prachtprestatie om 4de te eindigen van 60 teams en 38 scholen. We kijken er met plezier naar terug en hebben ook enorm veel bijgeleerd in een korte periode.

Deze teamspirit gaan we zeker blijven aanhouden, waarbij we elkaar gaan aanmoedigen en steunen om de komende examens tot een goed einde te brengen. We willen namelijk allemaal graag verder gaan in een stemrichting en zullen daarvoor goede resultaten moeten halen.

Met dank aan het team van de Bottleglowers, en een speciale dank aan de directie en leerkrachten die ons dit alles hebben mogelijk gemaakt.

assets/uploads/20171124-101440.jpg

assets/uploads/20171124-103248.jpg

Over Sint-Jan Berchmanscollege Genk

Het Sint-Jan Berchmanscollege staat synoniem voor kwaliteitsvol onderwijs en biedt een goed onderbouwde studiebegeleiding voor iedereen en studiebegeleiding op maat voor hoogbegaafde leerlingen en leerlingen met studieproblemen of leerstoornissen.

De uitstekende slaagcijfers van onze oud-leerlingen in het hoger onderwijs en het feit dat velen van hen een verantwoordelijke functie opnemen in onze maatschappij zijn het beste bewijs dat het pedagogisch project dat we op onze school trachten te realiseren zijn vruchten afwerpt.

Contact

Sint-Jan Berchmanscollege
Collegelaan 1
3600 Genk
tel 089 57 40 00
fax 089 57 40 01
info@sjbgenk.be

Website by Brainlane