Leerling in de kijker
Sint-Jan Berchmanscollege - Collegelaan 1 - 3600 Genk - tel 089 57 40 00 - info@sjbgenk.be

AMINE KHAMMAS - Klas 6KV

En toen zong Amine: “…leer me beter kennen, zeg me: ben ik zoals je dacht…”

Blauw van trots draagt hij het nummer 5 in het basisteam van RC Genk. Op de speelplaats van SJB is hij niet herkenbaar aan zijn shirt, maar toch kent iedereen er deze jongen bij naam.

assets/uploads/amine-ka.jpg

Een gesprekje met Amine Khammas, 18 jaar jong en ‘voltijds’ profvoetballer-slash-laatstejaarsleerling.

Amine, ik vraag je meteen wat iedere RC Genk-fan zich momenteel afvraagt: hoe is de sfeer in de kleedkamer (na de toch teleurstellende competitiestart – nvdr)?

De sfeer is opperbest. We zijn een hechte bende. Echt. Er zijn geen kliekjes en we gaan ook buiten het voetbal met elkaar om. Iedereen babbelt met iedereen.

In welke taal? Jullie zijn een bont allegaartje van nationaliteiten.

In het Engels hoofdzakelijk. Dat is tegenwoordig zowat overal dé voetbaltaal. Want er zijn bij ons Vlamingen en Walen en jongens uit ondermeer Tsjechië, Oekraïne, Tanzania, Gambia en Ghana… Ik speel daar ook mijn rol, want soms moet ik vertalen naar het Frans toe (Amine is van huize uit Franstalig – nvdr). Vooral Mata heeft nog wat hulp nodig. En het Engels van Dewaest is soms erg grappig…

Wil je even – in hoofdletters aub – herhalen welke taal onmisbaar is in het voetbal? Voor alle leerlingen van SJB (vooral die met voetbalambities)!

Het Engels dus!

(jullie verslaggever is als leraar Engels heel gelukkig met deze ‘blijde boodschap’)

Je werd als jongeling dus goed onthaald door de anciens van de eerste ploeg van RC Genk?

Absoluut. Natuurlijk moest ik wel een liedje zingen in de kleedkamer. Zo worden alle nieuwelingen ‘gedoopt’. Ik heb zonder verpinken “Eigenlijk” van Broederliefde gezongen.

“Leer me beter kennen, zeg me, ben ik zoals je dacht..”

Muziek is trouwens belangrijk in de kleedkamer. Alle genres komen er aan bod. Er is een beurtrol om dj te spelen. Intussen kunnen we allemaal al mee swingen op al die Afrikaanse ritmes!

Topvoetballer bén je niet opeens, je moet dat worden. Vertel eens…

Ik was 4 jaar oud toen ik mijn eerste stapjes op een voetbalveld(je) zette. In Rupel-Boom was dat. En ik was 6 jaar toen het ‘grote’ Beerschot al kwam aankloppen. Ik ging naar de befaamde JMG Académie (de voetbalschool van Jean-Marc Guillou – nvdr) in Tongerlo. Daar werden jongeren opgeleid op een doorgedreven manier. Ik heb er heel veel geleerd. Op voetbalvlak dan, want de middelbare schoolopleiding – ik volgde er Humane Wetenschappen – stelde niet echt veel voor.

Op mijn 16de heeft RC Genk me dan verleid om in hun voetbalschool te komen voetballen/studeren. Dat was de beste beslissing van mijn leven, want zowel het voetbal als de school zijn hier top!

Je zit in het 6de jaar Kantoor. Is dat ook een bewuste keuze?

Zeker. Ik besefte al snel dat de balans voetbal-studie naar voetbal zou overhellen. Ik ben realistisch genoeg om in te zien dat ik bijvoorbeeld een ASO-opleiding moeilijk tot een goed einde zou kunnen brengen. Dankzij de faciliteiten die ik nu heb, kan ik mijn voetbalcarrière verder uitbouwen én ook nog een diploma halen.

Hoe reageren je klasgenoten op je succes als voetballer? En op je maandsalaris als prof?

Fantastisch positief! Ze gunnen me dat succes. En af en toe ‘gun’ ik hen natuurlijk ook een kleine traktatie! Maar ze zijn er werkelijk altijd om me te helpen. Ik heb echt geluk, want ik denk dat ik in de tofste klas van de school zit.

Je hoort de supporters van RC Genk wel eens mopperen dat er zo weinig jongeren-van-eigen-kweek doorbreken in het eerste elftal. Deel jij die bezorgdheid?

Tja, ik sta in de eerste ploeg…Nee, ik begrijp dat wel. Maar kijk even naar het recente verleden. Wie er uit de Genkse jeugd allemaal potten breekt in Europa… En ook nu staan er heel wat talenten klaar. Maar er is wel stevige concurrentie he. En je moet ook het nodige geluk hebben op het juiste ogenblik… Maar ik durf zeggen dat je als 18-jarige in België nergens beter kan zitten dan bij RC Genk.

Je mocht/moest onlangs kiezen tussen een selectie voor België en Marokko. Je hebt voor Marokko gekozen?

Fijn natuurlijk om die dubbele eer te hebben! Maar ik heb inderdaad ‘de keuze van het hart’ gemaakt. Mijn familie was de doorslaggevende factor in die keuze. Maar sportief gezien is de weelde bij beide landen groot. België heeft natuurlijk topspelers. Maar ook bij Marokko voetballen er jongens die hun brood verdienen bij Juventus, Ajax en andere Europese topploegen. Dat wordt dus een zware missie…

Als Marokkaan en als moslim speelt ‘familie’ een centrale rol in je leven?

Mijn familie is alles voor mij. Ik heb alles aan hen te danken. Ze hebben hun hele leven hard voor mij en mijn broer en zussen gewerkt. Met succes, want mijn oudste zus is intussen afgestudeerd als master (Amine heeft naast zijn oudere zus nog een jonger zusje en broertje). Nu kan ik zelf iets aan mijn familie teruggeven! Ik wil dat ze allemaal beter worden van mijn voetbalcarrière.

Ik denk ook dat die familieband heel gewoon is bij moslims. Mijn geloof speelt trouwens mee in alles wat ik doe. Ik heb al vastgesteld dat alles wat ik tot nu toe vanuit mijn hart aan God heb gevraagd, ook gekregen heb.

Sporters willen nu natuurlijk weten hoe jij de ramadan beleeft?

Ik probeer altijd om de ramadan na te leven. Maar mijn ouders en mijn omgeving hebben me wel overtuigd om tijdens de wedstrijddagen niet te vasten. Ik schenk dan voor die dagen een geldsom aan de armen in Marokko. Dat doen tegenwoordig wel meer moslim-sporters.

Ook het laatste vraagje zal niet nieuw voor jou zijn…: tot waar reiken jouw ambities als voetballer? Droom je van een topclub?

Niet van een welbepaalde club. Er zitten geen grote namen in mijn hoofd of zo. Mijn hoogste sportieve ambitie is om ooit de Champions League te mogen spelen. En waarom niet met RC Genk?

Afsluitende noot van een fan:het doet deugd om te weten dat het swingt in de kleedkamer van RC Genk. Nu enkel nog op het veld…Met Amine in het team zie ik ‘ons’ binnenkort wervelende tijden beleven. Op naar die Champions League, Amine!!

Over Sint-Jan Berchmanscollege Genk

Het Sint-Jan Berchmanscollege staat synoniem voor kwaliteitsvol onderwijs en biedt een goed onderbouwde studiebegeleiding voor iedereen en studiebegeleiding op maat voor hoogbegaafde leerlingen en leerlingen met studieproblemen of leerstoornissen.

De uitstekende slaagcijfers van onze oud-leerlingen in het hoger onderwijs en het feit dat velen van hen een verantwoordelijke functie opnemen in onze maatschappij zijn het beste bewijs dat het pedagogisch project dat we op onze school trachten te realiseren zijn vruchten afwerpt.

Contact

Sint-Jan Berchmanscollege
Collegelaan 1
3600 Genk
tel 089 57 40 00
fax 089 57 40 01
info@sjbgenk.be

Website by Brainlane