Leerling in de kijker
Sint-Jan Berchmanscollege - Collegelaan 1 - 3600 Genk - tel 089 57 40 00 - info@sjbgenk.be

Melanie Gaspercic - Klas 5CM

Vandaag heb ik een afspraak met Melanie Gaspercic, leerling in 5 Communicatie en Media. Vorig jaar stond zij met de XMOS-band op het podium tijdens Chrystomos. Maar daar is het niet bij gebleven.

Dag Melanie. Kan je ons eerst wat meer vertellen over hoe de XMOS-band is ontstaan?

Goh, die band is eigenlijk ontstaan omdat Anna en Mounir vaak met Mevrouw Gebruers afspraken. Het leek hen wel tof om iemand te zoeken die hen muzikaal kon begeleiden. Ze dachten onmiddellijk aan Mathijs met zijn drums. Anna en Mounir wisten ook dat Jari goed kon gitaarspelen. Dus ook hij werd gevraagd. Ze zochten uiteindelijk nog iemand voor de piano. Jari dacht toen onmiddellijk aan mij. Ik speelde wel piano, maar dacht altijd dat ik niet goed genoeg speelde.

Hoe heb je dan die knoop toch doorgehakt?

Het was voor mij heel erg wennen omdat ik zoiets nog nooit had gedaan. Ik twijfelde zelfs om mee te doen omdat ik zo bang was om fouten te maken. Maar nu ben ik wel superblij dat ik hier aan heb meegedaan en ik heb heel veel plezier met hen.

Spreken jullie vaak af om te repeteren?

Wij zijn eigenlijk nog maar pas een band buiten school. We hebben onze naam dan ook veranderd naar UNBEATABLE. We proberen zo vaak mogelijk af te spreken, maar dat is niet altijd evident. Mounir is intussen afgestudeerd en natuurlijk hebben we het ook heel druk met school. We doen de meeste verplaatsingen met de bus waardoor we ook afhankelijk zijn van de dienstregeling van de Lijn. Voor verre afstanden regelen we vervoer. Ook onze ouders proberen ons te helpen. Mathijs heeft een busje waarin al ons materiaal kan. Maar het vergt heel wat planning. We zijn nog niet zo professioneel. Maar we proberen zo goed mogelijk en zo perfect mogelijk alles te spelen waardoor we toch veel tijd in onze repetities moeten steken.

assets/uploads/bgt.jpg

Welke muziek spelen jullie vooral?

We proberen zo ruim mogelijk te gaan van pop tot covers, mash-ups en zelfs ninetiesmuziek. We passen de liedjes vaak zelf aan. Natuurlijk is het moeilijk met school en nu hebben we niet veel kunnen doen. Maar we willen er wel echt werk van maken. Iedereen is supergemotiveerd. We hebben elkaar graag. De sfeer zit goed en de ideeën en dromen zijn er wel.

Treden jullie ook op op evenementen?

Momenteel willen we vooral ervaring opdoen waardoor we eigenlijk zo goed als op elke vraag ingaan. Wil je dus dat we komen spelen op jouw verjaardag, dan kan je ons bellen. We treden ook op in de Basement in Houthalen. Soms worden we ook gevraagd voor grote evenementen. Dat is wel heel anders dan een verjaardagsfeest. Uiteraard is er een groter publiek waardoor we echt wel zenuwachtig zijn. Onlangs heeft de groep nog gespeeld op de Open Parkdagen in Maaseik. Helaas lag ik toen in het ziekenhuis waardoor ik er die avond zelf niet bij kon zijn. Maar de reacties waren wel heel positief.

Oei? Wat is er dan gebeurd?

Wel, ik ben een muco-patiënt. Dat wil eigenlijk zeggen dat ik problemen heb met mijn ademhaling. Muco is een levensbedreigende erfelijke ziekte. Er zijn zes klassen. Klasse 1 tot 3 zijn de zwaarste en ik heb 2. Maar ik heb het geluk dat deze klasse de meest voorkomende mutatie van muco is. Deze is heel bekend en de wetenschap staat dus erg ver op dit vlak. Momenteel vergt mijn muco veel van mijn lichaam. Ik heb onlangs drie weken in het ziekenhuis gelegen. Muco is altijd wel een deel van mijn leven geweest. Maar ik kon dat zo goed verbergen, ook voor mezelf. Soms vergat ik gewoon dat ik muco had. Maar naarmate ik wat ouder word, merk ik echt dat ik meer obstakels moet overwinnen. Die drie weken waren fysiek zo zwaar en er is veel op me afgekomen. Ik heb echt afgezien. De meeste mensen beschouwen me als een sterk en positief iemand, maar eerlijk gezegd zit er veel meer achter mijn glimlach. Ik wil laten zien dat ik geen medelijden of een schouderklopje nodig heb. Ik wil dat mensen me normaal behandelen in plaats van dat ze me zien als een persoon met muco. Ik heb eigenlijk super veel geluk. Maar ik moet immens veel doen om te geraken waar ik wil zijn.

Hoe combineer je jouw ziekte met het drukke muziekleven?

Muziek is een soort escape voor mij. Ik wil natuurlijk graag héél goed worden. Maar ik wil van piano of muziek niet mijn beroep maken. Mijn droom is eigenlijk om zo succesvol te worden, ondanks mijn muco, om te laten zien dat het kan. Ik zou echt graag zo bekend willen worden en zoveel inspanningen ervoor willen doen om te laten zien dat niets me in de weg kan staan. In theorie is dat zo gemakkelijk, maar in de praktijk is dat niet gemakkelijk. Ik ben erg gemotiveerd en positief. Maarja, dat zal toch een uitdaging worden. Mijn leven met muco begint nu. Vanaf nu moet ik me echt beginnen verzorgen. Ik neem alles op mezelf. Ik ben een beetje een controlefreak.

Wel, Melanie, ik ben er van overtuigd dat als je zo positief ingesteld bent en je jouw dromen najaagt, dat niets jou in de weg zal staan. Ik kijk er alvast naar uit om jou en jouw band eens te zien optreden. Succes!Over Sint-Jan Berchmanscollege Genk

Het Sint-Jan Berchmanscollege staat synoniem voor kwaliteitsvol onderwijs en biedt een goed onderbouwde studiebegeleiding voor iedereen en studiebegeleiding op maat voor hoogbegaafde leerlingen en leerlingen met studieproblemen of leerstoornissen.

De uitstekende slaagcijfers van onze oud-leerlingen in het hoger onderwijs en het feit dat velen van hen een verantwoordelijke functie opnemen in onze maatschappij zijn het beste bewijs dat het pedagogisch project dat we op onze school trachten te realiseren zijn vruchten afwerpt.

Contact

Sint-Jan Berchmanscollege
Collegelaan 1
3600 Genk
tel 089 57 40 00
fax 089 57 40 01
info@sjbgenk.be

Website by Brainlane