Leerling in de kijker
Sint-Jan Berchmanscollege - Collegelaan 1 - 3600 Genk - tel 089 57 40 00 - info@sjbgenk.be

Nathan Kuta - Klas 6KLB

Nathan Kuta 6KLB

Basketbal leeft niet alleen in Amerika, maar ook op het SJB College. Nathan Kuta (6KLB) is net 18 jaar geworden en je herkent hem op de speelplaats aan zijn grootte (Hij is maar liefst 2m!). Dit jaar kon hij een profcontract bemachtigen en afgelopen weekend won hij zelfs een award voor beste beloftespeler.

Nathan, hoe ben je met basketbal begonnen?

Ik ben eigenlijk eerst met voetbal begonnen, maar ik had eerder het lichaam van een basketballer. Op mijn twaalfde ben ik pas begonnen en na een jaar kon ik al bij een tweedeklassenclub terecht. Mijn leven is pas vorig jaar begonnen toen ik een basisplaats kreeg. De eerste maanden was ik enorm zenuwachtig, ik wilde niets fout doen. Vanaf volgend jaar ben ik een profspeler want ik heb onlangs een contract in eerste klasse aangeboden gekregen. De laatste jaren heb ik op korte termijn heel wat vooruitgang geboekt, maar ik vind het belangrijk om mezelf te blijven. Ik blijf liever met mijn beide voeten op de grond.

Voor welk team speel je?

Cuva Houthalen en Limburg United. Volgend jaar wordt het Limburg United aangezien beide teams fusioneren.

Wat is je mooiste ervaring tot nu toe?

Dit seizoen heeft mij veel succes opgeleverd. In december hebben we een internationaal tornooi gehad en was ik voor de eerste keer kapitein (op 17-jarige leeftijd!). Een grote druk op mijn schouders, want ik ben een echte perfectionist. We hadden de finale bereikt én gewonnen! Na deze mooie ervaring ben ik een andere speler geworden en werd ik volwassen. Sindsdien begon ik uit te blinken en werd ik alsmaar meer gevraagd voor interviews.

Zijn er leuke vooruitzichten op komst?

Ik train nog tot juni en nadien staat het EK voor de deur. Binnenkort moet ik een keuze maken voor welk land ik ga spelen. Ik ben geboren in Nederland, maar ik woon al 9 jaar in België en ik voel me dus een Belg. Voor mij maakt het niet uit voor welk land ik speel, zolang ik maar goed presteer. Om ons voor te bereiden op het EK hebben we eerst nog buitenlandse stages op het programma staan. Zoals je merkt, is het basketbalseizoen nooit gedaan.

Kan je dit combineren met school?

Ik vind school erg belangrijk. Als ik eens een vrije dag heb, probeer ik zoveel mogelijk voor school te werken. Sommige lessen mis ik aangezien ik vroeger moet vertrekken. Ik train twee keer per dag vier uur lang en ik ben dus vaak te moe om thuis nog voor school te werken. Als ik achterloop met mijn schoolwerk kan ik steeds bij Ann Lemmens terecht. Zij begeleidt de topsporters op school en zorgt ervoor dat de combinatie topsport-studies haalbaar is. Niemand moet onderschatten hoe zwaar die combinatie is.

Hoe groot ben je?

Momenteel ben ik 2m en blijf ik groeien. Ik voel het jammer genoeg aan mijn lichaam, ik word vaak wakker met rugpijn.


Is je lengte een pluspunt?

Het is geen vereiste in de basketbalwereld, maar het helpt wel. Je moet natuurlijk in de eerste plaats goed zijn. Het is niet omdat je groot bent dat je kunt basketballen. Dat is vaak een misverstand.

Heb je al veel blessures gehad?

In het begin had ik veel enkelblessures omdat ik te zwaar stond. Op korte termijn ben ik twintig kilo afgevallen en mijn vetpercentage is enorm gedaald. Mijn doel is 8% bereiken.Ik probeer daarom echt op mijn eten te letten, maar één dag in de week houd ik wel een ‘cheatday’.


Heb je bepaalde rituelen bij wedstrijden?

Vóór een wedstrijd maak ik altijd een gebedje. Ook als het even misgaat, probeer ik tot rust te komen.

Heb je tips voor jonge basketbalspelers?

Jongeren onderschatten basketbal. Ze beseffen pas hoe zwaar het is als ze zelf op het speelveld staan. Ik zou zeggen: Ga ervoor! Je leeft maar één keer en je moet nu hard werken, niet pas over vijf jaar. Daarnaast moet je het graag doen, anders ga je het niet volhouden.


Bedankt Nathan en nog veel succes met je carrière!

Fotogalerij

nathan
nathan2
nathan3
nathan4
nathan-1

  Over Sint-Jan Berchmanscollege Genk

  Het Sint-Jan Berchmanscollege staat synoniem voor kwaliteitsvol onderwijs en biedt een goed onderbouwde studiebegeleiding voor iedereen en studiebegeleiding op maat voor hoogbegaafde leerlingen en leerlingen met studieproblemen of leerstoornissen.

  De uitstekende slaagcijfers van onze oud-leerlingen in het hoger onderwijs en het feit dat velen van hen een verantwoordelijke functie opnemen in onze maatschappij zijn het beste bewijs dat het pedagogisch project dat we op onze school trachten te realiseren zijn vruchten afwerpt.

  Contact

  Sint-Jan Berchmanscollege
  Collegelaan 1
  3600 Genk
  tel 089 57 40 00
  fax 089 57 40 01
  info@sjbgenk.be

  Website by Brainlane