Leerling in de kijker
Sint-Jan Berchmanscollege - Collegelaan 1 - 3600 Genk - tel 089 57 40 00 - info@sjbgenk.be

Stefano Di Gorgi - Klas 6KLB

Nog maar enkele weken en de vakantie is weer in zicht. Misschien verlangen jullie ook al naar een reisje naar een gezellige plaats of misschien wil je het dit jaar eens anders aanpakken? Stefano Di Giorgi uit 6KLB besloot enkele jaren geleden om als vrijwilliger aan de slag te gaan op speelplein De BoOmhut.


Dag Stefano. Kan je ons wat meer vertellen over jouw vrijwilligerswerk?

Natuurlijk. Ongeveer vijf jaar geleden besloot ik om me aan te melden bij De RegenbOog vzw. De RegenbOog vzw begeleidt kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking naar hun ideale vrijetijdsbesteding. De vrije keuze van de persoon met een beperking is ons uitgangspunt. We organiseren ook zelf vrijetijdsactiviteiten en opvang voor kinderen, jongeren en volwassenen met een handicap overdag, 's avonds en tijdens de schoolvakanties. Onze organisatie is gelegen in Genk maar de werking van de RegenbOog vzw spreidt zich uit over heel Limburg. Het speelplein omvat een inclusieve werking waar kinderen met en zonder handicap samen kunnen spelen. Op het speelplein worden er verschillende activiteiten georganiseerd: sport en spel, zwemmen, daguitstap, knutselen, verkleden & grime, tocht, koken, ... Iedere activiteit wordt aangepast aan de groep, de leeftijd en de handicap van de kinderen. De Speelpleinmomenten gaan door tijdens de schoolvakanties van maandag tot vrijdag van 13u30 tot 17u30 uur.

Wat is jouw taak in deze organisatie?

Ik ben een animator voor kinderen van 3 tot 15 jaar met een beperking. Als je een animator wil worden, moet je een cursus volgen van 1 week lang. Ik heb deze opleiding in de paasvakantie van 2014 gevolgd. Op het speelplein zelf moet ik om 11 uur beginnen om dan tot 12.30 een activiteit voor te bereiden voor de kinderen die in de namiddag komen. Binnen mijn speelpleinwerking zijn er 5 groepjes. Deze groepjes zijn onderverdeeld per verstandelijke leeftijd. Dit wil zeggen dat ik soms een kindje van 10 jaar heb die bij kinderen van 6 of 7 jaar in het groepje zit. Het ligt eraan hoe erg zijn/haar beperking is.

assets/uploads/stefano-2.png

Dit lijkt me niet altijd een makkelijke opdracht. Hoe gaan jullie om met moeilijke momenten?

Het is heel belangrijk dat de teamgeest goed zit. Je moet positief in het leven staan en je moet op elkaar kunnen steunen en elkaar vertrouwen. Om de teamgeest tussen de animatoren te bevorderen, organiseren we ook één keer per vakantie een monitorenactiviteit. Zo hebben we onlangs een karaoke-avond gehouden. Eén keer per jaar gaan we ook op monitorenweekend. Meestal wordt dit weekend gedaan rond september of oktober. Vorig jaar gingen we kamperen in de Ardennen.

Hoe sluiten jullie een speelpleinzomer af?

Elke zomer, rond eind augustus, doen we mee aan de Genkse Playbackshow. De Genkse playbackshow is een traditie die al jaren de zomer voor alle speelpleinen afsluit. Op dit afsluitfeest doen alle speelpleinen 2 acts. Een jury beslist dan telkens welke act het beste is en deze mag dan naar huis met de felbegeerde trofee. Verder wordt er ook telkens een publieksprijs uitgereikt. Dit jaar hebben wij met het liedje ‘Grease’ de hoofdprijs gewonnen. Het was dan ook een heel leuke zomer!

Over Sint-Jan Berchmanscollege Genk

Het Sint-Jan Berchmanscollege staat synoniem voor kwaliteitsvol onderwijs en biedt een goed onderbouwde studiebegeleiding voor iedereen en studiebegeleiding op maat voor hoogbegaafde leerlingen en leerlingen met studieproblemen of leerstoornissen.

De uitstekende slaagcijfers van onze oud-leerlingen in het hoger onderwijs en het feit dat velen van hen een verantwoordelijke functie opnemen in onze maatschappij zijn het beste bewijs dat het pedagogisch project dat we op onze school trachten te realiseren zijn vruchten afwerpt.

Contact

Sint-Jan Berchmanscollege
Collegelaan 1
3600 Genk
tel 089 57 40 00
fax 089 57 40 01
info@sjbgenk.be

Website by Brainlane