Leerling in de kijker
Sint-Jan Berchmanscollege - Collegelaan 1 - 3600 Genk - tel 089 57 40 00 - info@sjbgenk.be

Vinoush en Vania - Klas 3WB en 1AMST1

De Iraanse zusjes Vinoush (3WB) en Vania (1AMST1) Mahmoudighayeshgourshagh zijn nog maar een jaar in België maar ze hebben zich al goed geïntegreerd. Ze zijn wetenschappelijk aangelegd en na de schooluren kan je ze in de muziekschool terugvinden. Hoog tijd dus om deze muzikale meisjes aan het woord te laten.

Meisjes, jullie hebben wel een heel moeilijke familienaam. Welke afkomst hebben jullie?

Vinoush en Vania: We komen uit Iran. Een jaar geleden zijn we met ons gezin naar België verhuisd. We missen onze familie heel erg en daarom zijn we ze met Kerstmis gaan bezoeken.


Hoe hebben jullie zo snel de taal geleerd?

Vania: We hebben Nederlandse lessen na de schooluren gevolgd.

Zijn er veel verschillen tussen het onderwijs in België en in Iran?

Vinoush en Vania: Er zijn heel veel verschillen. Eerst en vooral was het voor ons wennen dat de meisjes en de jongens samen op school zaten. In Iran zijn de meisjes en de jongens van elkaar gescheiden. Daarnaast zijn de schooluren anders, zowel in het basisonderwijs als in het middelbaar. In Iran gingen we van zaterdag tot woensdag naar school van 7 uur tot 12 uur. In het basisonderwijs ga je één week in de voormiddag naar school en de andere week dan weer in de namiddag. Aangezien het ook warmer is in Iran, hebben we in plaats van twee maanden vier maanden zomervakantie. Ook was het wennen om Frans te leren op school.


Ik heb gehoord dat jullie nogal muzikaal zijn. Welke instrumenten spelen jullie?

Vinoush en Vania: We spelen al 9 jaar piano. We kunnen ook nog wel andere instrumenten spelen, maar piano is echt ons ding.

Hoe zijn jullie hiermee begonnen?

Vinoush en Vania: We komen uit een muzikale familie: iedereen speelt wel een instrument thuis. Omdat niemand piano speelde, zijn wij hiermee begonnen. In Iran was er geen muziekschool zoals hier, maar we hebben veel hulp gekregen van een leerkracht.


Hoeveel uur per week spelen jullie piano?

Vinoush: In België hebben we jammer genoeg nog geen piano, dus we gaan bijna elke dag naar de muziekschool om piano te spelen. Op de muziekschool krijgen we een kaartje: we mogen 10 uur piano spelen voor 5 euro. Daarnaast gaan we ook twee keer per week naar de muziekles. Daar werken we aan een juiste ritme en stemtechniek. Vania zingt en ik speel piano.

Hebben jullie favoriete componisten?

Vinoush: Brahms en Beethoven. Vania: Alle liedjes van Mozart vind ik leuk om te spelen.

Hebben jullie nog andere hobby’s?

Vinoush: In Iran speelde ik basketbal. Vania: Zingen en dansen.

Wat willen jullie later worden?

Vinoush: Ik wilde eerst dierenarts worden, maar jammer genoeg ben ik allergisch voor dieren

Over Sint-Jan Berchmanscollege Genk

Het Sint-Jan Berchmanscollege staat synoniem voor kwaliteitsvol onderwijs en biedt een goed onderbouwde studiebegeleiding voor iedereen en studiebegeleiding op maat voor hoogbegaafde leerlingen en leerlingen met studieproblemen of leerstoornissen.

De uitstekende slaagcijfers van onze oud-leerlingen in het hoger onderwijs en het feit dat velen van hen een verantwoordelijke functie opnemen in onze maatschappij zijn het beste bewijs dat het pedagogisch project dat we op onze school trachten te realiseren zijn vruchten afwerpt.

Contact

Sint-Jan Berchmanscollege
Collegelaan 1
3600 Genk
tel 089 57 40 00
fax 089 57 40 01
info@sjbgenk.be

Website by Brainlane