Leerling in de kijker
Sint-Jan Berchmanscollege - Collegelaan 1 - 3600 Genk - tel 089 57 40 00 - info@sjbgenk.be

Wout Olaerts - Klas 1AMST2

Het afgelopen jaar hebben we heel wat leerlingen in onze kijker gezet. Ook Wout Olaerts mocht niet in onze rubriek ontbreken. Hij is immers lid van het JRK. Juist, alweer een afkorting waar ik het fijne van wil weten.

Stel jezelf eens even kort voor.

Ik ben Wout Olaerts. Ik zit nu in mijn eerste jaar op deze school en zit in de klas 1AMST2. Mijn hobby's zijn basket, rugby en het JRKGenk.

Het JRKGenk? Wat is dat?

JRK staat voor het Jeugd Rode Kruis. Dit is de jeugdafdeling van het Rode Kruis. Kinderen die nog te jong zijn voor de volwassenenafdeling van het Rode Kruis kunnen toch aansluiten in 3 groepen, afhankelijk van de leeftijd. Jeugd Rode Kruis België is opgericht in 1923. Het was tijdens de 2de wereldoorlog de enige jeugdvereniging die toegestaan werd door de Duitsers.

Hoor ik nu goed dat het JRK een jeugdbeweging is?

Klopt. Maar het Jeugd Rode Kruis Genk is geen jeugdbeweging zoals alle andere. Wij zijn zeer divers en dat op een goede manier! JRKGenk probeert ons als jeugdbeweging op een leuke manier in contact te brengen met de eerste hulp bij ongevallen. Het Jeugd Rode Kruis is een beweging binnen Rode Kruis-Vlaanderen van en voor kinderen en jongeren die activiteiten organiseert om jongeren te sensibiliseren over en het voorkomen en verlichten van het leed dat mensen overkomt. Jeugd Rode Kruis wil anderen inspireren en aanmoedigen om hetzelfde te doen en wil deze initiatieven vergemakkelijken.

Tijdens de activiteiten doorheen het jaar richt de leiding elke activiteit in met een thema. Zo starten we samen met de JRK-startdag, organiseren we een halloweenactiviteit en doen we nog veel meer andere leuke dingen.

Daarnaast organiseren wij ook een E.H.B.O kamp. Tijdens de lesmomentenkomen we op een leuke manier in contact met de eerste hulp bij ongevallen. De vrije momenten zijn ingericht met leuke activiteiten. Op het einde van het kamp moeten alle leden een examen afleggen. Elk geslaagd lid ontvangt een brevet van het Rode Kruis Vlaanderen.

Leer je dan dezelfde technieken als de volwassenen?

De jeugd leert maar een deel van wat de volwassenen leren. Bij Jeugd Rode Kruis kan je zelf leren hoe je iemand moet helpen. Je leert ook hoe je de meest voorkomende wonden kan verzorgen. Is je vriendin op haar fiets aangereden door een auto? Heb je zelf een snijwonde? In een initiatie leer je in enkele uurtjes de fijne kneepjes van de eerste hulp. Na het volgen van een uitgebreide cursus ben je zeker en vast een eerstehulpexpert.

Hoe ben je ertoe gekomen om lid te worden van het JRK?


Mijn broer zat al bij het Jeugd Rode Kruis. Mijn mama is ook vrijwilliger in het Rode Kruis. Het was dus eigenlijk logisch dat ik ook lid zou worden.

Een tijdje geleden was er de stickeractie van het Rode Kruis. Waarom is deze actie zo belangrijk?

Ik heb zelf ook meegedaan aan de stickerverkoop omdat deze actie echt belangrijk is. Dit jaar werden er 645.000 stickers verkocht. Hoewel het net onder de recordverkoop van vorig jaar lag (toen werden er 650.000 stickers verkocht in Vlaanderen), is dit toch een prachtig resultaat. Voor heel wat mensen is het een kleine moeite om zo’n sticker van 5 euro te kopen, maar voor de meer dan 200 lokale Rode Kruisafdelingen en hun vrijwilligers betekent het een wereld van verschil. Want met die 5 euro per verkochte sticker, in totaal goed voor zo’n 3.225.000 euro, kunnen de lokale afdelingen verzorgingsmateriaal, reanimatiepoppen, AED-toestellen en zelfs ziekenwagens aankopen om in ieders buurt te helpen. Een deel van de opbrengst gaat ook naar onze kampen. Als dat er niet was konden we minder activiteiten doen op kamp.

Hoe zie jij jouw toekomst bij het JRK?

Ik zie mijn toekomst als leiding van het JRK en eigenlijk wil ik gewoon doordoen. Het geeft veel voldoening!

assets/uploads/wout-algemeen.png

Over Sint-Jan Berchmanscollege Genk

Het Sint-Jan Berchmanscollege staat synoniem voor kwaliteitsvol onderwijs en biedt een goed onderbouwde studiebegeleiding voor iedereen en studiebegeleiding op maat voor hoogbegaafde leerlingen en leerlingen met studieproblemen of leerstoornissen.

De uitstekende slaagcijfers van onze oud-leerlingen in het hoger onderwijs en het feit dat velen van hen een verantwoordelijke functie opnemen in onze maatschappij zijn het beste bewijs dat het pedagogisch project dat we op onze school trachten te realiseren zijn vruchten afwerpt.

Contact

Sint-Jan Berchmanscollege
Collegelaan 1
3600 Genk
tel 089 57 40 00
fax 089 57 40 01
info@sjbgenk.be

Website by Brainlane