Oud-leerling in de kijker
Sint-Jan Berchmanscollege - Collegelaan 1 - 3600 Genk - tel 089 57 40 00 - info@sjbgenk.be

​​Davy Coenen :“De ongekroonde horeca-koning van Genk City”

Davy Coenen :“De ongekroonde horeca-koning van Genk City”

Januari 1996. De laatstejaars vieren (iets te) uitbundig Chrysostomos. SJB binnenstebuiten. De details van deze studentikoze coup vermelden we hier niet. Wegens intussen verjaard ook. Eén van de ringleaders destijds was Davy Coenen van 6BI. Nochtans stond Davy bekend als een rustige, onopvallende leerling. Was Xmos de adrenalinestoot die Davy activeerde om zijn razendsnelle carrière uit te bouwen in de horeca? Of gooide hij nog even alle remmen los vooraleer hij de mouwen opstroopte en aan de uitbouw van zijn imperium begon?

Je collegetijd was niet echt je meest memorabele periode?

Veel straffe verhalen heb ik er inderdaad niet aan overgehouden. De leraars die ik me nog herinner zijn meneer Kunnicki (vooral zijn boeiende verhalen over het leger) en meneer Gruarin. Je kan zeggen dat de “50 frank gemengd”-zakjes (snoepgoed van bij Baeten – nvdr) vaak mijn highlights waren… Waarschijnlijk omdat studeren niet echt mijn ding was. Ik begon in de Moderne, ging dan naar Handel en belandde tenslotte in BI. In feite wist ik op 12-jarige leeftijd al dat de hotelschool mijn ware liefde was…

Na het middelbaar heb je dan ook resoluut voor die eerste liefde gekozen?

Ik ben Hotel Management gaan studeren in Antwerpen en ik volgde avondschool om ‘chef’ te worden. Tijdens die studies heb ik uitgebreid de horeca ‘verkend’. Ik heb als jobstudent zowat alles gedaan: opdienen, afwassen, de bar, de keuken,… De praktijk kennen is belangrijk in deze branche. Ik heb toen al geprobeerd om een studentencafeetje in Antwerpen te runnen: de “Pili Pili”. Pikante kost.

Je dacht dus toen al: “Dat kan ik zelf ook!” Heeft iemand jou de juiste weg gewezen?

Ik werkte als jobstudent in Hengelhoef en daar heb ik Allaerd Claessens leren kennen. Hij was er de manager. Hij leerde me alles over het vak. Je mag hem gerust mijn ‘ankerfiguur’ noemen. Van huize uit heb ik immers geen horeca-genen. Mijn vader is boswachter en mijn moeder werkt bij de post.

Je bent, zoals alle groten, kleintjes begonnen?

Ja en nee! In 2001 kreeg ik de kans om in het centrum van Genk het oude ShoePost-gebouw over te nemen. Ik speelde al langer met het idee om een brasserie te openen naar het voorbeeld van Het Nieuwscafé in St.-Truiden of iets van het type Century in Hasselt. Iets sfeervols alleszins. Sommigen verklaarden me gek, want het was wel een serieuze investering voor een jonge gast. Maar ik hapte toe en zo werd ’t Stadscafé mijn eerste echte zaak. Ik moet toegeven dat ik daarmee geluk heb gehad. Stadscafé was vanaf dag één een onverwacht groot succes. Het is intussen al 17 jaar lang een Genker ‘instituut’ en het is het financiële fundament voor alles wat ik doe.

Je ‘imperium’ bestaat vandaag uit 5 zaken in Genk?

Op dit moment bestaat “DC Horeca” inderdaad uit 5 etablissementen. Naast Stadscafé heb je “360°”, “Mijn Brasserie”, “De Wennel” en “De Molen”. Ieder met eigen accenten en een eigen sfeer.

“NIVO” hoort daar niet meer bij. Succes is niet altijd gegarandeerd?

Dat was een waardevol experiment. Een ‘klasse zaak’ met bekende chefs. Een heel ander segment dus. Dat concept bleek op dit ogenblik niet echt zaligmakend in Genk.

Je houdt dus wel van een uitdaging? Is dat misschien je echte drijfveer?

Misschien wel. De uitdaging om iets te doen slagen. Ik denk dat ondernemerschap vaak gaat over de kick van het slagen. Je moet de spirit voelen. Want echt (financieel) noodzakelijk is het niet om met een nieuwe zaak te beginnen. Het brengt alleen maar meer kopzorgen en meer werk met zich mee. Maar het is wel een grote voldoening wanneer je iets nieuws realiseert. Soms denk ik dat de eenvoudigste concepten de meest succesvolle zijn: dat zag ik onlangs nog in Brussel, waar de ‘spaghettizaak’ “Peeklak” bewijst dat simpel én leuk heel winstgevend kan zijn.

Een luilekkerleventje is niet aan jou besteed? Genoegzaam achteroverleunen is niet jouw stijl?

Zeker niet. Ik ben eigenlijk dag en nacht aan het ‘ondernemen’. Met een slordige 500 mailtjes en gemiddeld 100 telefoontjes per dag… Dat is niet altijd even plezant. En het horecalandschap is er de laatste jaren ook niet echt ‘mooier’ op geworden…

Je hoort vaak zeggen dat het een kwestie is van overleven? Je doelt op het woud van nieuwe regelgevingen en verstrakte wetten?

Absoluut. De witte kassa heeft natuurlijk veel veranderd. Dat is op zich een goede zaak. Maar dan zou iedereen in de sector dezelfde regels moeten naleven… Want veel draait natuurlijk om goed personeel. En je moet als werkgever aantrekkelijke voorwaarden kunnen blijven aanbieden. De flexijobs zijn in die zin wel een positieve verandering. Ze gaan ook niet ten koste van vaste jobs, zoals vaak wordt beweerd.

En Genk heeft misschien nog meer dan andere delen van het land onder de economische crisis geleden?

Waarschijnlijk wel. Maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat de sluiting van Ford Genk niet de ineenstorting van de horeca heeft betekend. Die impact was in het centrum van Genk relatief beperkt. Wat wel meespeelt in Genk is het gegeven dat de meeste allochtonen niet de grote café- en restaurantbezoekers zijn. Dat is jammer. Het straatbeeld in Genk oogt heel divers, maar dat zie je niet terug in een brasserie of een taverne in het centrum.

Jij blijft hoe dan ook ambitieus? Is er nooit die bekoring om iets helemaal anders te gaan doen?

Ambitieus is niet het juiste woord. Gedreven eerder. Altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden. En iets ‘anders’, daar maak ik eigenlijk nu al meer en meer tijd voor: fietsen is mijn passie. Een nieuwe Tom Boonen zal ik niet meer worden, maar ook hier ga ik helemaal voor de uitdaging en natuurlijk voor de kick van het slagen.

De redactie van SJB dankt Davy om tijd voor ons vrij te maken. Nu nog beslissen waar we precies dit interview gaan uitschrijven… In ’t Stadscafé kan. Of toch eerder 360°? Ik denk dat het Mijn Brasserie gaat worden…

  Over Sint-Jan Berchmanscollege Genk

  Het Sint-Jan Berchmanscollege staat synoniem voor kwaliteitsvol onderwijs en biedt een goed onderbouwde studiebegeleiding voor iedereen en studiebegeleiding op maat voor hoogbegaafde leerlingen en leerlingen met studieproblemen of leerstoornissen.

  De uitstekende slaagcijfers van onze oud-leerlingen in het hoger onderwijs en het feit dat velen van hen een verantwoordelijke functie opnemen in onze maatschappij zijn het beste bewijs dat het pedagogisch project dat we op onze school trachten te realiseren zijn vruchten afwerpt.

  Contact

  Sint-Jan Berchmanscollege
  Collegelaan 1
  3600 Genk
  tel 089 57 40 00
  fax 089 57 40 01
  info@sjbgenk.be

  Website by Brainlane