Oud-leerling in de kijker
Sint-Jan Berchmanscollege - Collegelaan 1 - 3600 Genk - tel 089 57 40 00 - info@sjbgenk.be

France Gelders

France Gelders (25 jaar) studeert deze maand af als master in de geneeskunde. Na een zevenjarige opleiding gaat ze volgend jaar de praktijk in. Graag vertelt zij wat meer over haar schoolse carrière en haar herinneringen aan het SJB College.

Wat is jou bijgebleven uit je collegetijd?

Het was de school waar ik mij altijd thuis heb gevoeld. Naast de leuke activiteiten, zoals zeeklassen en uitdaging, is het warme gevoel mij bijgebleven. Zeker het warme welkom in het eerste jaar Latijn met mevrouw Velaers als klastitularis. Een nieuwe school is altijd spannend en daarom was het fijn dat de leerkrachten openstonden voor de vele vragen. Daarnaast zijn er mooie contacten uit voortgevloeid. Het blijft leuk om iedereen terug te zien, het groepsgevoel is toch wel gebleven.

Welke studierichting volgde je?

Na vier jaar Latijn studeerde ik af in de richting wetenschappen-wiskunde (6 uur). Kennis van het Latijn is zeker zinvol als je geneeskunde wilt studeren. Er zijn natuurlijk veel Latijnse termen aanwezig en je kunt de betekenis van een woord sneller afleiden. Ik merk ook dat anderen die geen Latijnse opleiding gevolgd hebben, bepaalde Latijnse termen soms verkeerd uitspreken en dat is dan wel grappig.


Je ontdekte dus al vrij snel je interesse in geneeskunde?

In het vierde jaar is mijn interesse begonnen en vandaar mijn keuze voor wetenschappen-wiskunde (6 uur). Ik heb deze richting bewust gekozen met het ingangsexamen geneeskunde in mijn achterhoofd. Als leerlingen geneeskunde willen studeren, is een wetenschappelijke opleiding een goede keuze aangezien de vakken fysica en biologie cruciaal zijn om te kunnen slagen voor het ingangsexamen.


Het ingangsexamen is geen lachertje neem ik aan?

Het ingangsexamen vereist veel studie en discipline om te kunnen slagen. Twee weken na je eindexamens in het middelbaar (begin juli) vindt er een examenmoment plaats. Tijdens die twee weken is het natuurlijk mooi weer, zijn er veel barbecues en feestjes, maar net dan moet je doorzetten en hard studeren. Leerlingen die gewoon eens willen ‘proberen’, hebben veel minder kans op slagen dan leerlingen die zich goed bevraagd hebben en er hard voor willen ‘werken’. Dat maakt net het verschil, je moet de juiste instelling hebben om te kunnen slagen.

Als je geneeskunde wilt studeren, weet je dat meestal al vanaf je vijfde middelbaar. Als ik dus een tip mag geven, schrijf je in je vijfde jaar al in en doe ‘vrij’ mee aan het ingangsexamen. De score maakt op dat moment niet uit, zo kan je kijken hoe het praktisch in zijn werk gaat en dat kan natuurlijk stressverlagend werken. Het is allemaal zo overweldigend: het zijn enorme zalen en er staat een grote tijdsklok voor je neus. Je neemt de kansen van anderen uiteraard niet af want bij je inschrijving geef je aan dat je een vijfdejaarsstudent bent en dat je dus vrij deelneemt.

Tot voor kort kon je je kans nog een tweede keer wagen in augustus, maar vanaf dit jaar is dat niet meer mogelijk en heb je maar één zittijd. Ook belangrijk is dat je eerst 22/40 moest halen om te kunnen slagen, maar dat is niet meer het geval. Op voorhand wordt er bepaald hoeveel studenten aan de opleiding mogen beginnen. Je voorbereiden om een goed cijfer te halen (en niet enkel slagen) is dus de boodschap. Als dat jaar dus toevallig een ‘slimmer’ jaar is, zal het cijfer hoger dan 22/40 liggen.

Wat houdt de opleiding geneeskunde in?

De basisopleiding duurt zes jaar, ik zit nog in het oud systeem van zeven jaar. De eerste jaren zijn vooral theoretisch georiënteerd. De opleiding is nu onderverdeeld in drie jaar bachelor en drie jaar master met verschillende stages (coassistentschappen). Nadat de theorie is afgerond, loop je verschillende stages zodat je alles al eens hebt gezien in de praktijk. Dat is natuurlijk noodzakelijk want in je laatste jaar moet je een keuze maken op basis van je interesses. In mijn laatste jaar heb ik voor interne geneeskunde gekozen, maar niet iedereen kan in de gekozen discipline terecht. Er volgt eerst nog een toelating.

Na de basisopleiding van zes jaar volgt er nog een specialisatie van zes jaar met eventueel doctoraat. De studie duurt dus ongeveer twaalf jaar in totaal. Je bent natuurlijk niet twaalf jaar lang aan het studeren, want de laatste zes jaar werk je in de praktijk.

Waar heb je gestudeerd?

De eerste drie jaar studeerde ik op de UHasselt. De overstap van het middelbaar naar de universiteit was niet zo groot aangezien er om de zes of tien weken examens zijn. Daarnaast was het warme gevoel hier ook aanwezig, we hadden les in kleine groepjes. Na drie jaar was ik mature  genoeg om alleen te wonen en heb ik dan mijn overstap naar het ‘grote’ Leuven gemaakt. Het kotleven is super, maar thuis wonen heeft ook zo zijn voordelen.

Wat zijn jouw toekomstplannen?

Ik zit nu in mijn laatste jaar geneeskunde. Binnen twee weken studeer ik af en nadien mag ik starten in het ziekenhuis van Genk. Nu volgt er gedurende zes jaar een specialisatie interne geneeskunde. Ik denk dat het zeker interessant is om in de toekomst te doctoreren, maar ik ga eerst uitzoeken of dat iets voor mij is. Ik wil nu heel graag de praktijk in, je kan op elk jaar beginnen doctoreren en je dus in onderzoek verdiepen.

Heb je tijd voor hobby’s? Wat doe je in je vrije tijd?

Ik moet toegeven dat ik mezelf weleens een ‘seut’ noem. Ik ben altijd heel vlijtig geweest en studeren is iets wat ik heel belangrijk vind. In het middelbaar had ik nog veel hobby’s, zoals muziek en turnen, maar langzamerhand is dit moeilijker geworden. Ik sta al een jaar in de praktijk en ik vind het erg moeilijk om iets te kunnen plannen omwille van de flexibele uren. De ziekenhuisuren zijn van 8 uur tot 18 uur. Problemen die zich na 18 uur stellen, worden normaliter door de wachtdienst opgelost maar als er om vijf voor zes iets gebeurt, kan het weleens zijn dat ik pas om 21 uur thuis ben. Dat is natuurlijk een nadeel want dan rest er weinig vrije tijd om activiteiten te doen.

Heb jij nog tips voor leerlingen die op dit moment aan het studeren zijn?

Niet opgeven en voldoende slapen! Wat ik meestal deed, is de leerstof opzeggen. Zo hoor je jezelf praten en dan weet je of je de leerstof onder de knie hebt.

Heel erg bedankt voor het interview en veel succes met je verdere carrière!

  Over Sint-Jan Berchmanscollege Genk

  Het Sint-Jan Berchmanscollege staat synoniem voor kwaliteitsvol onderwijs en biedt een goed onderbouwde studiebegeleiding voor iedereen en studiebegeleiding op maat voor hoogbegaafde leerlingen en leerlingen met studieproblemen of leerstoornissen.

  De uitstekende slaagcijfers van onze oud-leerlingen in het hoger onderwijs en het feit dat velen van hen een verantwoordelijke functie opnemen in onze maatschappij zijn het beste bewijs dat het pedagogisch project dat we op onze school trachten te realiseren zijn vruchten afwerpt.

  Contact

  Sint-Jan Berchmanscollege
  Collegelaan 1
  3600 Genk
  tel 089 57 40 00
  fax 089 57 40 01
  info@sjbgenk.be

  Website by Brainlane